Źródło finansowania: Komisja Europejska
Nazwa projektu: LIFE Pilica
Rok wydania: 2023
Rodzaj materiału: Prezentacja
ISBN: 978-83-67450-54-6
Liczba stron: 131
W monografii „Jakość żywności jako kierunek rozwoju rolnictwa UE. Systemy produkcji żywności certyfikowanej – cele, szanse i ograniczenia” pod redakcją prof. M. Skowrońskiej i prof. J. Walczaka autorzy poruszają szereg istotnych zagadnień składających się na problematykę jakości żywności w UE, dotyczących m.in. zmian w sposobie żywienia człowieka, zagrożeń jakości zdrowotnej żywności, jakości artykułów rolno-spożywczych w Polsce, krajowych i wspólnotowych systemów jakości żywności, systemu chronionego pochodzenia żywności w UE oraz ekonomicznej efektywności rolnictwa ekologicznego. W publikacji szeroko omówione zostały też kwestie rolnictwa ekologicznego i perspektyw jego rozwoju oraz produkcji żywności wysokiej jakości jako głównych elementów strategii „od pola do stołu” i szansy na wzrost rentowności dla mniejszych gospodarstw.
Celem kursu jest przedstawienie uczniom rozwiązań opartych na przyrodzie, jako narzędzi w ograniczaniu zanieczyszczeń rolniczych do wód powierzchniowych i gruntowych.
.
ISBN: 978-83-67450-62-1
Liczba stron: 148
Monografia „Precyzyjne i inteligentne rolnictwo - stan i perspektywy wdrażania” pod redakcją prof. A. Ekielskiego i prof. J. Walczaka w kompleksowy sposób omawia zastosowanie precyzyjnych technik w produkcji roślinnej i chowie zwierząt, kwestie inżynierii genetycznej i jej wpływu na rolnictwo, a także możliwości związane z użyciem sztucznej inteligencji.
Ta strona korzysta z plików cookie (tzw. ciasteczka) w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie zmieniając ustawienia w swojej przeglądarce. Dowiedz się więcej